onsdag 10 juni 2009

Nej till frihandel med Colombia


Nej, till frihandel med Colombia, det säger EPSU:s kongress idag efter ett förslag från fem engelska fackförbund. EU genomförde en tredje runda med handelsförhandlingar i maj 2009, och målet är att få till ett frihandelsavtal innan utgången av 2010. Detta säger EPSU helt klart nej till.

- Vi beklagar att regimen i Colombia förblir en skamfläck på kontinenten. EPSU kräver att internationella samfundet vidtar åtgärder som garanterar att rätten till liv, föreningsfrihet och möjligheter till normal facklig verksamhet i Colombia, står det i den brådskande resolutionen om stöd för fackliga rättigheter - nej till frihandel med Colombia.

Det är fackföreningsrörelsen i Colombia som bett om solidaritet. De vill att frihandelsavtalet mellan EU och Colombia blockeras.

EPSU kallar det för särskilt skamligt att EU överväger att teckna ett sådant avtal vid denna tidpunkt. USA har i princip blockerat sina förhandlingar med hjälp av amerikanska fackföreningar. Att Norge upphävt sina förhandlingar, så fortsätter ännu EU med sina.

Det som EPSU och dess medlemsorganisationer ska göra är:
Använda allt sitt inflytande att driva kampanj mot det föreslagna frihandelsavtalet med Colombia.
Öka medvetenheten om colombianska fackföreningars kamp och undersöka alla möjligheter till solidariska insatser.
Formellt be EFS att samordna europeiska fackföreningensrörelsens insatser för att trygga att frihandelsavtal inte undertecknas med regimen.
Vi är igentligen inte mot frihandel, men vi är mot dödandet av fackligt aktiva, sa en talare på kongressen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar