tisdag 9 juni 2009

Brådskande att göra något mot den ekonomiska krisen

EPSU-kongressen presenterade en raded förslag om hur den ekonomiska krisen ska mötas. Det finns en stor enighet bland Europas fackföreningar att det måste ske något, och nu finns det en lista med förslag på vad som ska göras.

Det finns en ilska i Europa. Att de arbetande ska betala en kris de själva inte varit med och skapat. Hoten som idag möter många offentliganställda är att bli av med jobben, frysta löner eller till och med lönesänkningar. Flera olka regeringar har lagt fram förslag om att omförhandla kollektivavtal för offentliganställda som förutsåg löneökningar i framtiden. Inte bara lönerna påverkas utan det samma gäller pensionerna, även om de var låga redan från början.

Detta kan inte pågå, och EPSU la idag fram en resolution med förslag om hur regeringar och EU ska möta krisen. Här en sammanfattning av vad man vill göra.
* Den offentliga sektorn har en stark och viktig roll i återhämtningen för Europas ekonomi. Offentliga tjänster spelar en viktig roll i att skydda medborgarna från den ekonomiska krisen.

* Krav på en omedelbar nationalisering av insolventa banker. Skulle de gå i konkurs, får detta betydande kosnekvenser för arbetstagare, besparingar och det ekonomiska systemet.
* Investera i det sociala Europa. Stärk systemen för arbetslöshetsersättningar, förbättra kompetens och livslångt lärande.
* Krisen hotar arbetstagares pensionstrygghet. Det behövs förhandlingar om hur reserverna kan byggas upp igen.
* Rättvis och progressiv beskattning, främjande av anställningsrättigheter och lika lön, är viktiga byggstenar för hur krisen ska bemötas.
EPSU undestryker att den globala fackföreningsplanen 5-punktsplan ska genomföras. I planen begär man att G20 ska genomföra:
1. En plan för samordnad internationell återhämtning och hållbar tillväxt.
2. Regler för den globala ekonomiska systemet.
3. Bekämpa risken för lönedeflationoch ojämlika inkomster genom bredare avtal.
4. Ett långtgående internationellt avtal om klimatförändringar på COP15 i Köpenhamn.
5. En reform av de globala institutionerna för att få till stånd en global ekonomisk styrning med redovisningsansvar.
EPSU förväntar sig att EU:s institutioner spelar en ledande roll för att verkliga denna färdplan.

- Vi har några väldigt tuffa år framför oss som fackliga organisationer, sa SKTFs ordförande Eva Nordmark i en kommentar till förslagen. Hon efterlyste en chock, en rejäl sådan.
- Det vi behöver är en rejäl trygghetschock, för det går inte att backa sig ur krisen, sa Eva och efterlyste mer politik och lösningar på den ekonomiska krisen.

Den ekonomiska krisen och kampen för att bekämpa den, måste vara det nya europaparlamentets och Europeiska kommissionens främsta prioritering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar