onsdag 10 juni 2009

Lika lön är namnet

Nu är resolutionen antagen om lika lön. SKTF var uppe och pratade om det vi kallar strukturella löneskillnader, det vill säga, att om ett yrke har fler kvinnor, så är lönerna lägre, och det drabbar även männen i dessa yrken.

Debatten blev bra, flera konstaterade att början till detta redan fanns i Rom-fördraget, och nu mer än 50 år senare borde vi ha hunnit längre. Nu när det gått då lång tid tyckte många att EPSU skulle öka farten, och verka för att visionerna ska bli verklighet.
- Fakta räcker inte, det krävs också vilja, se den finska delegaten Teija Asara-Laaksonen och konstaterade att facket her en egen och viktig roll i detta arbete. Sen berättade Teija om att man kan tycka att det borde vara en stadig utveckling till det bättre, men att i Finland hade kvinnornas del av lönen sjunkit från 83 procent till 80. Hon berättade om facken i Finland hade en överenskommelse med regeringen, om en satsning på jämställda löner, och att målet var att nå 85 procent till 2015. Hon uppmanade andra länder att göra samma sak.
- Det finns ingen lösning som funkar för alla, men alla kan göra något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar