söndag 7 juni 2009

Förmöte - en lugn historia


Dagen innan kongressen börjar, så samlar sig de nordiska delegaterna till ett förmöte. I en källare på ett hotell, kollar man vilka som har tänkt att säga något under kongressen. Det man vill undvika, är att det springer upp många nordbor på samma fråga. Risken finns att bilden av duktiga norden som alltid vet bäst ska förstärkas finns, och det är onödigt att bjuda på detta. Kanske också större chans att få gehör för sin åsikt. Petra Larsson, den yngsta delegaten från Kommunals delegation, insåg att det är hon som ska prata om ungdomsfrågor. Hon och en tjej från norska Fagförbundet hade sagt att dom var intresserade, men hon från Fagförbundet är kvar i Norge för att förhandla pensioner. Därför ska Petra upp i talarstolen redan imorgon måndag. Kanske blir hon första kommunalare att prata på kongressen i år.

Petra är lite nervös inför att prata, men det kommer säkert att gå bra. Det är speciellt att ställa sig upp och prata inför mer än 600 delegatera, och bli tolkad till sex språk. Följ denna blogg, och du får se hur det går. 

God stämning
Annars är stämningen bra, många glada hälsningar mellan delegaterna, även från fack som inte träffas så ofta. Det är speciellt med dessa stora kongresser. En av årets stora frågor är att slå ihop EPSU med europadelen av ISKA. Det ska bara finnas en europaorganisation för offentligtanställdas fackförbund. För att detta ska ske, så behövs det att en majoritet på minst två tredjedelar, och det är ingen självklarhet att det blir så. 

En annan stor och viktig fråga är den ekonomiska krisen. Det kommer att komma ett förslag, men exakt hur det ser förslaget ser ut, det vet vi först när styrelsen haft sitt sammanträde imorgon förmiddag.  

Det blev sent ikväll, så jag måste sluta skriva för stunden men återkommer imorgon. Nej nu ljög jag, klockan har slagit midnatt, så jag återkommer senare detta dygn. 

Nu tar vi nya fajter för "Quality of life". 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar