tisdag 9 juni 2009

Det ska bli färre stickskador i vården

Sjukvård till alla, men framför allt en stark offentlig sektor, det vill EPSU att det ska finnas enligt den resolution som antogs idag.

Var och en ska ha en grundläggande rätt till hälsa, och den måste vara tillgänglig för alla europeiska medborgare och alla invandrare, det konstaterade EPSUs kongress när den accepterade resolutionen sjukvård för alla.

Kongressen antog resolutionen, efter att åtta talare sagt att den bra. Debatten visade på de stora skillnader som finns i Europa. Viktoria Kouel från Ukrania berättade att sjukvårdens andel av BNP sjunkit till 2,2 procent. Detta kan jämföras med EUs tio procent.
- Vi måste gemensamt söka efter lösningen, konstaterade Viktoria, och berättade en en genomsnittslön i Ukrania är 115 euro i månaden. En av de lägsta i Europa.

- Offentliga tjänster, ska vara offentliga, konstaterade Julie Evans från Wales. Hon kontstaerade att vi alltid måste,
- Sätta hälsan före vinsten. Hon hade också en argumentation om att,
- En stark offentlig sektior stärker ekonomin, och skyddar medborarna mot den ekonomiska krisen.

På vissa områden har man nått längre. Efter många och långa diskussioner, finns det nu ett förslag om handlingsplan för att minska antalet skador från stickande föremål. Det är resultatet av förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationen Hospeem och EPSU, och som nu läggs fram till EU-kommissionen. Detta för att det ska bli ett nytt direktiv, och så småningom lagstiftning i EUs medlemsländer.
- Vi har varit med och skapat historia. Det är första gången som den sociala dialogen resulterat i ett färdigt förslag från EPSU, säger Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg som varit med om hela resan fram till färdigt förslag.
- Det är ett jätteviktigt arbete som skett för våra medlemmars arbetsmiljö, säger Liza.
Nu ska förslaget upp till EU-kommissionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar